Duurzame kledingmerken

Wat valt er te kiezen in de wereld van duurzame kleding?

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, en niet zonder reden. De maatschappij realiseert zich steeds meer dat acties en keuzes een grote invloed hebben op het milieu. Een van de industrie├źn die bekend staat om zijn negatieve impact op het milieu is de kledingindustrie. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer duurzame kledingmerken die zich inzetten voor een betere wereld. Een voorbeeld daarvan is Circularity uit Etten-Leur.

Circularity is een kledingmerk dat zich richt op duurzaamheid en circulariteit. Het merk werd vestigde zich in 2021 in Etten-Leur en heeft sindsdien grote stappen gezet in de duurzame kledingindustrie. Circularity heeft als doel om het lineaire model van de kledingindustrie te doorbreken en te werken aan een circulair model. Dit betekent dat zij niet alleen focussen op het produceren van duurzame kleding, maar ook op het minimaliseren van afval.

Een van de manieren waarop Circularity afval minimaliseert, is door gebruik te maken van ingezamelde kleding. Deze kleding wordt gerecycled en vervolgens opnieuw gebruikt om nieuwe kleding te maken. Hierdoor wordt afval geminimaliseerd en wordt de levensduur van kleding verlengd.

Kortom, Circularity zet zich op veel vlakken in voor duurzaamheid en circulariteit. Wijngaaarden VeiligGoed is leverancier van kleding die wordt geproduceerd door Circularity. De reacties op de producten van Circularity van onze afnemers zijn heel positief. De kleding doet qua kwaliteit namelijk niet onder voor kleding van de traditionele fabrikanten, maar heeft wel een uniek duurzaam productieproces.

Meer weten over Circularity? Neem een kijkje op deze pagina, en ontdek hoe het productieproces van Circularity wordt vormgegeven.

Andere duurzame kledingmerken


Naast Circularity zijn er natuurlijk ook nog andere duurzame kledingmerken. Hieronder hebben we een aantal bekende merken op een rijtje gezet:

  • Patagonia;
  • Veja;
  • Armedangels;
  • Mud Jeans;
  • Ecoalf.

Patagonia

Dit Amerikaanse merk richt zich op duurzaamheid en outdoor kleding. Ze werken met duurzame materialen, zoals biologisch katoen en gerecycled polyester, en zetten zich in voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Daarnaast doneren ze elk jaar 1% van hun omzet aan milieuprojecten.

Veja

Dit Franse merk produceert sneakers en richt zich op duurzaamheid en transparantie. Ze gebruiken biologisch katoen en duurzaam geproduceerd rubber en leder. Daarnaast hebben ze een transparante productieketen en werken ze samen met lokale producenten.

Armedangels

Dit Duitse merk produceert duurzame en tijdloze kleding. Ze gebruiken biologisch katoen en duurzame materialen zoals lyocell en gerecycled polyester. Daarnaast werken ze met fairtrade gecertificeerde fabrieken en streven ze naar transparantie.

Mud Jeans

Dit Nederlands merk richt zich op duurzame jeans en werkt volgens een circulair model. Ze gebruiken biologisch katoen en gerecycled denim en hebben een inzamelprogramma voor oude jeans.

Ecoalf

Dit Spaanse merk produceert duurzame kleding en accessoires van gerecyclede materialen zoals plastic flessen en visnetten. Ze streven naar een gesloten productiecyclus.

Betere toekomst voor mens en milieu

Er zijn nog veel meer duurzame kledingmerken die zich inzetten voor een betere wereld en het is belangrijk om te beseffen dat onze keuzes als consument hierin een grote rol spelen. Door te kiezen voor duurzame kledingmerken kunnen we bijdragen aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Dat geldt niet alleen voor de particuliere markt, maar ook voor bedrijven. Bedrijven kunnen bewust de keuze maken om te kiezen voor duurzame bedrijfskleding. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de duurzaam geproduceerde kleding van Circularity.

Benieuw naar ons aanbod met duurzame bedrijfskleding? Bekijk dan het aanbod in onze shop.

Waar moet je op letten als je duurzame kleding wilt kopen?

Als je duurzame kleding wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je een bewuste keuze maakt. We lichten er een aantal uit:

  • Materialen;
  • Productieproces;
  • Certificaten;
  • Transparantie;
  • Kwaliteit.

Materialen

Kijk naar de gebruikte materialen. Katoen is bijvoorbeeld een veelgebruikt materiaal in kleding, maar de productie hiervan kan erg milieubelastend zijn. Biologisch katoen is een duurzamer alternatief. Andere duurzame materialen zijn bijvoorbeeld hennep, linnen en gerecycled polyester.

Productieproces

Let op de manier waarop het kledingstuk geproduceerd is. Duurzame kledingmerken werken vaak met fabrieken die gebruik maken van groene energie, waterbesparende technieken en goede arbeidsomstandigheden hanteren.

Certificaten

Kijk naar certificaten die aangeven dat het kledingstuk duurzaam geproduceerd is, zoals het GOTS-certificaat voor biologisch katoen of het Fair Trade-certificaat voor eerlijke arbeidsomstandigheden.

Transparantie

Kies voor merken die transparant zijn over hun productieproces en materialen. Dit geeft je inzicht in de keuzes die het merk maakt en hoe duurzaam hun producten zijn.

Kwaliteit

Duurzame kleding is vaak van hoge kwaliteit en gaat langer mee dan fast fashion. Door te kiezen voor kleding van goede kwaliteit, draag je bij aan een duurzamere garderobe en verminder je de hoeveelheid afval.

Het is belangrijk om te beseffen dat duurzame kleding vaak wat duurder is dan fast fashion. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van duurzamere materialen en productieprocessen en er meer aandacht is voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Het is daarom goed om te investeren in kwalitatieve kledingstukken die lang meegaan en een positieve impact hebben op mens en milieu.

Kies voor duurzame (bedrijfs)kleding

Ontdek ons aanbod duurzame bedrijfskleding. Meer weten over Wijngaarden VeiligGoed? We verwijzen je graag door naar onze corporate website.