Circularity

Produceert , ,

Productieproces

Het productieproces van Circularity begint bij het verzamelen van batches kleding. Deze kleding is afkomstig uit de industrie, ziekenhuizen of het betreft niet verkochte artikelen van winkelketens. De batches worden gesorteerd per kleur en samenstelling.

Vervolgens wordt elke batch gestript. Dit betekent: ontdaan van de stiksels en restkleuren. De items waarvan de stiksels en restkleuren zijn verwijderd worden door de ‘vervezelaar’ gehaald. Deze machine maakt de kledingbatch tot baal pulp.

Van vezels tot doek

Van de vezels worden garen gesponnen. Vervolgens worden deze garen weer gebreid tot één doek. Dit hele proces is volledig geautomatiseerd, maar uiteraard wel onder toezicht van de deskundige medewerkers.

In deze fase is het mogelijk dat het doek wordt geverfd. En dat is een uniek proces bij Circularity, want er wordt voor het verven geen gebruik gemaakt van water. In de meeste gevallen wordt het doek echter niet geverfd, maar behoudt het de oorspronkelijke kleur. Door vooraf al te selecteren op kleur ligt deze werkwijze voor de hand.

Van doek tot garen

Wanneer het doek gereed is, kunnen er patronen uitgesneden worden. Het kledingitem is gereed wanneer de patronen op de stiktafels aan elkaar worden gestikt. Ook dit proces is weer volledig automatisch. Het productieproces wordt afgesloten met het vouwen van de items, waarna de kleding klaar voor transport wordt gemaakt.

Wat wordt er bespaard?

We zetten graag nog even alle feiten rondom het productieproces van Circularity op een rij:

  • Er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt voor het produceren van kleding.
  • Het verbouwen van een kilo katoen kost ongeveer 17.000 liter. Door uitsluitend te werken met gebruikt textiel, wordt er geen aanspraak gemaakt op deze hoeveelheden water.
  • De kleding van Circularity wordt praktisch nooit geverfd. Ook hierdoor wordt veel water bespaard.
  • Polyester wordt van olie gemaakt. Circularity bespaart op olie door uitsluitend met gebruikte grondstoffen te werken.
  • Oude kleding wordt in de meeste gevallen verbrand. Per kilo komt daarbij ongeveer 5,3 kilo CO2 vrij. Door te recyclen in plaats van te verbranden wordt deze vervuiling voorkomen.
  • Katoenvelden worden bewerkt met pesticiden. Door geen aanspraak te maken op nieuw textiel, wordt per kilo textiel 2,5 kilo pesticiden bespaard.

Producten

Ontdek de producten van Circularity

Logo Circularity