Waarom is katoen slecht voor het milieu?

Ontdek de vier redenen waarom katoen een negatieve impact heeft op het milieu

Katoen is een van de meest geproduceerde gewassen ter wereld en wordt gebruikt voor een breed scala aan producten; van kleding tot papieren producten en meubels. Hoewel katoen een natuurlijke grondstof is, kan de productie ervan een aantal negatieve gevolgen hebben voor het milieu.

Wat is katoen voor grondstof?

Katoen is een natuurlijke vezel die groeit in de zaden van de katoenplant. Deze plant is een eenjarige plant die behoort tot de familie van de kaasjeskruidfamilie. De katoenplant kan groeien tot een hoogte van twee meter en heeft grote, donkergroene bladeren. De bloemen zijn wit tot licht roze en maken na verloop van tijd plaats voor katoenbollen, die zich ontwikkelen tot vezels. Deze vezels worden gebruikt voor kleding, linnengoed, papier, verf en vele andere producten. Katoen is een van de meest geproduceerde natuurlijke vezels ter wereld.

Katoen wordt voornamelijk geproduceerd in landen met een warm klimaat. Landen waar veel katoen wordt geproduceerd zijn zoal:

  • China;
  • India;
  • Pakistan;
  • Brazilië;
  • Burkina Faso;
  • Benin;
  • Oezbekistan.

Vier redenen waarom katoen slecht is voor het milieu

In antwoord op de vraag ‘waarom is katoen slecht voor het milieu?’ hebben we vier redenen geformuleerd die aantonen dat de productie een negatieve invloed heeft op mens en milieu.

  • Grote hoeveelheid waterverbruik;
  • Beschadigende chemicaliën;
  • Ecologische voetafdruk door transport;
  • Gericht op massaproductie.

Grote hoeveelheid waterverbruik

Eén van de grootste problemen met de katoenproductie is de hoeveelheid water die nodig is. Katoen is een gewas dat veel water nodig heeft om te groeien. In gebieden met watertekort kan de productie van katoen leiden tot waterverontreiniging en verlies van natuurlijke waterbronnen. Bovendien is katoenproductie vaak geconcentreerd in gebieden waar water schaars is, waardoor de plaatselijke bevolking wordt benadeeld.

Beschadigende chemicaliën

Daarnaast worden veel pesticiden en kunstmeststoffen gebruikt bij de katoenproductie. Deze chemicaliën kunnen leiden tot verontreiniging van grond- en oppervlaktewateren, evenals de dood van nuttige insecten en wilde dieren. Bovendien kunnen de pesticiden ook een gevaarlijke impact hebben op de gezondheid van de arbeiders die ermee werken.

Ecologische voetafdruk door transport

Een ander milieuprobleem met katoen is de logistieke afwikkeling voor de verwerking en de verkoop. Katoen moet vaak over grote afstanden worden vervoerd; vanaf de boerderijen waar het wordt verbouwd naar de fabrieken waar het wordt verwerkt, en vervolgens naar de winkels waar het wordt verkocht. Dit leidt tot een grotere uitstoot van broeikasgassen en een grotere ecologische voetafdruk.

Gericht op massaproductie

Veel katoenproductie is gericht op massaproductie en goedkope prijzen. Dit kan leiden tot oneerlijke arbeidspraktijken en uitbuiting van arbeiders.

 

Impact van katoenproductie in cijfers

We maken de impact op het milieu van katoenproductie graag nog wat concreter en noemen enkele belangrijke cijfers die aangeven hoeveel negatieve impact katoenproductie heeft:

  • Katoen is de meest gebruikte grondstof voor kledingproductie. Op bijna 4% van de landbouwgronden wereldwijd wordt katoen verbouwd;
  • Katoen verbouwen is zeer waterintensief. Er is ongeveer 20.000 liter water nodig om één kilogram katoen te produceren;
  • Ongeveer 16% van de wereldwijde pesticiden wordt gebruikt bij de katoenteelt.


Deze cijfers tonen aan dat de katoenteelt een grote negatieve impact heeft op het milieu, en dat er dringend alternatieven nodig zijn om deze impact te verminderen. Denk daarbij aan duurzame alternatieven, zoals gerecyclede en duurzame (werk)kleding.

Duurzame kleding

De productie van katoen blijkt dus om meerdere redenen heel vervuilend. Duurzame kleding kan daarentegen een positieve invloed hebben op het milieu. Bijvoorbeeld door het gebruik van duurzamere grondstoffen zoals biologisch katoen, linnen of Tencel. En het gebruik van duurzamere productiemethoden zoals gerecyclede materialen en de toepassing van energie-efficiënte technologieën in de productie.

Wijngaarden VeiligGoed; leverancier van duurzame bedrijfskleding

Als leverancier van duurzame bedrijfskleding willen wij bedrijven overtuigen om te kiezen voor duurzame bedrijfskleding. Want door te kiezen voor duurzame bedrijfskleding, kan een bedrijf een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Zonder dat daarbij wordt ingeleverd op de kwaliteit en de uitstraling van de kleding.

Ons aanbod van duurzame bedrijfskleding bestaat uit een breed assortiment bedrijfskleding, waaronder shirts, polo’s, overalls en werkschoenen. Onze kledingstukken zijn gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled katoen. Hierdoor is de productie van deze kledingstukken minder milieubelastend dan reguliere bedrijfskleding.

Wij vinden transparantie heel belangrijk. Daarom hebben we op deze website per fabrikant beschreven hoe het productieproces in elkaar steekt. Doordat we in nauw contact staan en goed samenwerken met deze producenten, kunnen wij deze transparantie bieden over de productieprocessen en materialen die worden gebruikt.

Daarnaast bieden wij recycling- en hergebruikprogramma’s aan. Hierdoor kan bedrijfskleding op een milieuvriendelijke manier worden afgevoerd of hergebruikt. Bekijk meer daarover via deze pagina.

Onze kledingstukken zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook van hoge kwaliteit en comfortabel om te dragen. Door te kiezen voor onze duurzame bedrijfskleding, maakt uw bedrijf een duurzame keuze voor de toekomst van het milieu en kan het tegelijkertijd een professionele uitstraling behouden. Wij helpen bedrijven graag bij het maken van een duurzame keuze voor hun bedrijfskleding.

Deze webshop is onderdeel van Wijngaarden VeiligGoed. Meer weten over ons? Dan verwijzen we u graag door naar onze corporate website.

Bereken de impact van uw aankoop

Wij nemen als tussenpartij een prominente plek in de keten in. Wilt u weten wat u bespaart per item of op uw volledige bestelling? Dit rekenen we graag voor uit aan de hand van de volgende grondstoffen:

  • Katoen
  • Water
  • Olie
  • CO2
  • Pesticiden

De impact van uw aankoop laten berekenen? Vul dan het formulier in op deze pagina.